
زمان مطالعه: 2 دقیقه
برای ورود به یک حوزه مطالعاتی ضروری است که با تعاریف اولیه رایج در آن حوزه آشنا شویم در غیر اینصورت ممکن است درک اشتباهی از مفاهیم داشته باشیم. در این مطلب سعی میکنم خیلی ساده به 3 رویکرد اصلی در حوزه ایجاد تغییر اجتماعی بپردازم:
نوآوری اجتماعی (Social Innovation) با ایده گره خورده است. ایدههای نوآورانهای (در محصول، خدمت یا روش) که در حوزههای اجتماعی تغییر ایجاد میکنند، راهحلهایی بهتر از آنچه امروز هست ارائه میدهند و در درجه اول برای جامعه ارزش خلق میکنند. به عنوان مثال تلفن همراه به تنهایی نوآوری اجتماعی نیست اما میتواند برای تشخیص بیماری مورد استفاده قرار بگیرد. یا اینکه یک تغییر سیاستی برای واقعی کردن قیمت انرژی در کشور در راستای افزایش بهرهوری و عدالت در جامعه نیز میتواند مصداق نوآوری اجتماعی باشد. به یاد داشته باشید که برای اثبات تاثیر اجتماعی، ایدههای نوآورانه باید تست شوند.
کسب و کار اجتماعی (Social Enterprise) با محوریت مدل کسب و کار شکل میگیرد که میتواند انتفاعی و یا غیرانتفاعی باشد اما به هر حال آنچه به عنوان قاعده اصلی مطرح است بیشینه کردن مجموع بازده اجتماعی و اقتصادی است. در زمان شکلگیری، کسب و کار اجتماعی ممکن است در قالب یک استارتاپ از منابع خیرخواهانه نیز بهرهمند شود با این حال در بلندمدت معمولا به دنبال یک مدل تجاری و بازارمحور برای ایجاد پایداری مالی است.
کارآفرینی اجتماعی (Social Entrepreneurship) مبتنی بر یک نگرش و مدل ذهنی است. کارآفرینان اجتماعی عاملانی هستند که با جسارت تمام (در قالب یک سازمان جدید و یا در بستر نهادهای موجود) در پی تغییر اجتماعی هستند. وقتی از کارآفرینی اجتماع صحبت میکنیم قالب آن میتواند کسب و کار اجتماعی باشد یا نباشد و همچنین ایده آن میتواند نوآورنه باشد یا نباشد. کارآفرین اجتماع 3 مشخصه اصلی دارد: 1) او عاشق مسائل و چالشهاست و نه راهحلها 2) او معتقد است که هیچ کس به تنهایی راه حل پایداری ندارد بلکه برای پایداری و تاثیر بیشتر، مسائل اجتماعی را باید با مشارکت و همآفرینی جامعه حل کرد 3) تاثیر اجتماعی مرز مشخص اوست. او تنها به دنبال نوآوری و مداخله نیست بلکه با چشم اندازی که دارد به دنبال تاثیر گذاشتن و گسترش دادن آن است.
فارغ از نوع رویکرد ما، آنچه ما را در حوزههای اجتماعی گردهم می آورد این باور مشترک ماست که تغییر اجتماعی برای ایجاد جامعهای که همه در آن رفاه دارند ضروری است. امیدواریم روزی برسد که دیگر تغییرات اجتماعی بصورت جدا مورد بحث نباشند بلکه در بطن تمام کسب و کارها و ایدهها تاثیرات اجتماعی را نیز دنبال کنیم.
منبع: وبسایت Social TrendSpotter